Wind & Water - Martijn Perdijk - Heeg  
  ^ Home

Aanpassingen fjouweracht 'Eyseend'

Contact *   

 

De fjouweracht 'Eyseend' (2002 - 2012)

De tjotter is nu te koop!

In de schepenlijst van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten is deze tjotter vermeld vanaf het jaar 1963; vanaf 1980 is daar Lantinga te IJlst met bouwjaar 1890 aan toegevoegd. Dat Lolke Lantinga de bouwer zou kunnen zijn lijkt niet onmogelijk, gelet op de bouwwijze. Het bouwjaar echter blijft zonder nadere kennis van de historie een slag in de lucht. En juist van de historie van deze tjotter is maar heel weinig bekend. Zij duikt voor het eerst op in correspondentie uit 1960 tussen de werfbaas Piet Dekker uit Kortenhoef en de secretaris van de Stichting Stamboek Ronde en- Platbodemjachten.
Sinds 2001 varen Jan en Rita Eissens uit Noordlaren (www.eyseend.nl) met deze grote tjotter met als thuiswater het Zuidlaardermeer. De tjotter is sindsdien een vaste verschijning bij de Friese Regionale ReŁnie (www.friesereunie.nl), die elk jaar in het eerste weekeinde van Augustus in Heeg wordt georganiseerd.

Tjotter Fjouweracht Eyseend
Toen Piet Dekker uit Kortenhoef de tjotter 'Nemo' (oorspronkelijke naam) half gezonken bij een jachthaven in Loosdrecht in 1959 ontdekte, misten er vele onderdelen, waaronder helmstok en roerklik. Een helmstok was snel gevonden maar voor het afdekken van het gat had hij een originele oplossing. Piet liet door een kunstenaar in zijn omgeving een prachtige, 6cm brede klik snijden, die het gat perfect afdekte. Dat is op oude foto's heel mooi te zien. Op beide kanten is een een taling gesneden, de ene kant een vrouw, op de andere een man.
Het is bijzonder dat vele jaren later de tjotter de naam 'Eyseend' krijgt, zonder dat  het bestaan van de roerklik bekend is. Toen dat ontdekt werd, vond Jan Eissens dat de tjotter de oude klik terug moest krijgen. Na veel bellen kwam hij uiteindelijk in Haarlem bij de dochter van de oude eigenaar, de heer Hesmerg, terecht. Zij bewaarde de klik als aandenken aan haar vader en de vele zeiltochten met hem en de tjotter. Zij stemde er gelukkig mee in dat de klik z'n oude plaats terug kreeg.
2002
Werkzaamheden 'Eyseend' 2002 naar boven
Zaag in klik

Martijn zette in 2002 de zaag in het roer om de bestaande klik er af te halen. Eigenlijk ging het hem aan het hart een roer in zo'n goede staat 'met de zaag te bewerken'. De nieuwe 'oude' kon gelukkig zodanig 'passend' worden gemaakt, dat deze perfect paste op het roer. Het lijkt net of het nooit anders is geweest.
Later is Martijn nog een zaterdag teruggeweest om de zwaardklampen van de tjotter aan de achterkant een paar centimeter te verbreden, zodat de zwaarden nu voldoende toespoor hebben.

Tjotter Fjouweracht Eyseend Tjotter Fjouweracht Eyseend
Tjotter Fjouweracht Eyseend Tjotter Fjouweracht Eyseend>
2005
Werkzaamheden 'Eyseend' 2005 naar boven
Nieuwe reefblokjes en reparatie boeisel
Tjotter Fjouweracht Eyseend Tjotter Fjouweracht Eyseend

Najaar 2005 kwam Martijn nog even in Noordlaren langs om een oude, steeds breder wordende, scheur in het boeisel te repareren. De scheur werd uitgefreesd en vervolgens werd er een eiken lat ingelijmd. Omdat ook de vlammen in het hout zo mooi mogelijk doorlopen valt reparatie nagenoeg niet op en is grotere schade op langere termijn door het inwateren voorkomen.

Tjotter Fjouweracht Eyseend Tjotter Fjouweracht Eyseend

Zomer 2005 heeft Martijn bij de ligplaats van de 'Eyseend' in Noordlaren reefblokjes op de giek aangebracht. Na een paar jaar met een aantal tochten met heel veel wind een heel prettig gevoel!

2007
Werkzaamheden 'Eyseend' 2007 naar boven
Mast(koker) achterover

Najaar 2007 volgde nog een andere aanpassing. Tijdens wedstrijden was duidelijk geworden dat de snelheid van de 'Eyseend' te wensen overliet. Een nieuw dacron tuig in plaats van het oude katoenen tuig scheelde al heel veel. Maar gaandeweg bleek dat de mast in vergelijking met de andere tjotters wel erg ver naar voren helde. Op de vlakke werkvloer van de werf hebben we het schip exact waterpas gesteld en toen werd ook direct duidelijk dat de mastkoker ietsjes voorover stond en dus het topje van de mast wel heel erg voorover moest hellen. Erg slecht voor het zeilpunt van de tjotter, wat dus erg voorlijk lag. Andere vergelijkbare tjotters konden duidelijk hoger aan de wind varen. De mastkoker is nu een aantal graden achterover gezet en in 2008 en 2009 is duidelijk geworden dat de tjotter veel rustiger op het roer ligt en scherper aan de wind kan zeilen.

Tjotter Fjouweracht Eyseend Tjotter Fjouweracht Eyseend
2012
De tjotter is nu te koop 2012 naar boven
Heeft u interesse?

Neem even contact op met Martijn Perdijk van Wind&Water.
Telefoon 06-10280882 of e-mail info@windenwater.nl.
Voor alle informatie over de tjotter zie www.eyseend.nl.

Tjotter Fjouweracht Eyseend
Tjotter Fjouweracht Eyseend