Wind & Water - Martijn Perdijk - Heeg  
  ^ Home

Nieuw uiterlijk voor Staverse jol 'ST59'

Contact *  

 
 

De Staverse jol 'ST59', een grote vissermanjol (2008)

De Staverse Jol van Frits en Robine Bausch is een grote vissermanjol. Frits is zeer geÔnteresseerd in de geschiedenis van de Staverse jollen en hecht sterk aan een authentiek uiterlijk. De familie is zeer content met de jol, maar ontwikkelde mettertijd ook andere ideeŽn over het uiterlijk en de kleur van de romp.
Afgelopen jaren heb ik met Frits veel gesprekken gevoerd over hoe je het schip een stoerder en authentieker karakter zou kunnen geven.

Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59 Een foto van de ST59 'De Jonge Cornelis' onder zeil. De jol is in 1904 op de werf van Roosjen in Stavoren gebouwd.
De laatste jaren is het schip met een matte lak afgelakt. Daaronder zit een enigszins donkere kleurbeits. Uiteindelijk kiezen we voor de rigoureuze oplossing om het schip kaal te schaven en in de olie te zetten. Een spannende klus, want ik heb wel een beeld voor ogen hoe het schip er uiteindelijk uit zou moeten komen te zien, maar zo ruw en ruig lever ik mijn schepen meestal niet af.
Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59 Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59
Ik zet de schaaf op het keurig gelakte schip. Door elke gang iets vlakker te schaven, wordt het schip ook weer een beetje hoekiger van vorm.
Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59 Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59
Ed trekt nog even de letters van de naam over, voordat ook daar de schaaf overheen gaat.
Na het schaven krabben we het schip nog met een krabber en daarna met een schraapstaal. Het schuren laten we volledig achterwege zodat het hout meer reliŽf behoudt.
Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59 Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59


 

We vernieuwen ook de rubbernaden in het onder-waterschip en lopen het breeuwwerk na. Wout snijdt de naden open. 

Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59

Frits is reuze nieuwsgierig naar het werk. Hij komt wekelijks langs om de vorderingen te bespreken.


Ik laat hem de kleur van de Benarolie zien die ik op de romp wil smeren. Het is een licht getinte olie die het schip bij elke nieuwe laag iets donkerder kleurt. De glans die de olie heeft bij het opbrengen vermindert tijdens het seizoen al vrij snel.
Vroeger stonden deze schepen natuurlijk in de harpuis, maar aangezien dat bij warm weer zo kleverig wordt, is het voor een plezierjacht eigenlijk geen optie.
Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59

De jol met ťťn laag Benarolie. Er zullen nog 4 lagen volgen.

Nieuw uiterlijk voor Staverse jol ST59

Hetzelfde schip, met een ander karakter.