Wind & Water - Martijn Perdijk - Heeg  
  ^ Home

Werkzaamheden winter 2007-2008

Contact *   

 
 

Restauraties in 2007-2008

Martijn heeft op dit moment diverse schepen in winterberging waaraan een grote variatie aan werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. De werkzaamheden variëren van complete restauraties tot het vervangen van diverse onderdelen als spanten en/of gangen. De klassieke s-spant Isabel M is over de weg uit Noorwegen gearriveerd, terwijl de Titaan, een tweemast-tjalk van ING-vastgoed, waarop Martijn de schipper is, in Heeg in de haven ligt voor groot onderhoud aan het houtwerk als masten, zwaarden en banken.

Een overzicht, waarbij we in de komende maanden per schip uitgebreid op terugkomen:


Fries jacht de Hommel (Lantinga IJlst, 1915?)

Fries jacht Hommel Fries jacht Hommel

Fries Jacht de Hommel van Wim en Ineke Patist is na 60 jaar trouwe dienst op de Nederlandse Zeilschool op de Kaag toe aan een grootscheepse restauratie. Onder andere de voorsteven, kielbalk, spanten, zeilwerk en de helft van de gangen worden vervangen. In de winter 2008/2009 zijn dan het berghout en boeisel aan de beurt.
De werkzaamheden zijn op dit moment al een heel eind gevorderd! Zie daarvoor de eigen pagina van de 'Hommel'.
Fries jacht Hommel

Boeier Hendrika
Boeier Hendrika van Wiebe Visser heeft jaren in het midden van het land gelegen, maar komt nu bij ons in de winterberging en in onderhoud.

Boeier Hendrika

Klassieke s-spant Isabel M (zie het verslag van alle werkzaamheden tot nu toe)
Klassiek s-spant Isabel M van Thomas Kloumann komt begin november vanuit Noorwegen naar Nederland voor een totale refit. Het noodzakelijke vervolg op de werkzaamheden van afgelopen zomer.

Klassieke s-spant Isabel M

Boatsje LutjePotje
Boatsje Lutjepotje van Dirk Slijper krijgt nieuwe leggers en spanten en voor het merendeel nieuwe gangen. Zie daarvoor de eigen pagina van de 'Lutjepotje'.

Tjotter - Boatsje LutjePotje


Tjotter Anneke, boatsje Anna en Pôlle schouw de Jaega
Tjotter Anneke en boatsje Anna komen voor kleine reparaties.
Pôlle schouw de Jaega heeft nog messing schroeven in het vlak die gaandeweg allemaal afbreken. Ik zal ze vervangen door rvs schroeven.


Staverse jol 'ST59' (Roosjen, Stavoren)
De Staverse Jol van Frits en Robine Bausch is een grote vissermanjol. Frits is zeer geďnteresseerd in de geschiedenis van de Staverse jollen en hecht sterk aan een authentiek uiterlijk. De kleur van de ST59 is echter nooit helemaal naar zijn zin geweest. Zie daarvoor de eigen pagina van de 'ST59'.

Staverse jol 'ST59'


Staverse Jol HL53 - de Ulft
Staverse Jol de HL53 van mijn vader Nico heeft een nieuwe huid nodig. We hopen een aantal gangen te vernieuwen zodat het schip zomer 2008 weer kan varen.

Staverse Jol HL53 - de Ulft


Tweemasttjalk Titaan
De tweemasttjalk Titaan van ING Vastgoed, waarop Martijn vaste schipper is, ligt inmiddels ook in Heeg voor een verfbeurt. In november gaan tevens de masten eraf voor onderhoud en keuring.

Tweemasttjalk Titaan